Type to search

“Converses a través de l’art”: el nou taller terapèutic de la Residència Sor Maria Rafaela

18 de novembre de 2024

Emprenem un nou taller terapèutic a la residència Sor Maria Rafaela, de Campos: “Converses a través de l’art”.

A través d’aquesta activitat, les persones usuàries desenvolupen capacitats com la paciència i la concentració, però també treballen la reminiscència, l’orientació espai-temps, així com milloren la seva capacitat de comunicació.

Les activitats artístiques esdevenen una font valuosa d’expressió personal i també de benestar en totes les edats, però especialment entre les persones grans. A través d’elles es pot exercitar la creativitat, estimular la ment, així com millorar i enriquir la qualitat de vida, però també es poden convertir en una eina terapèutica perquè les persones grans expressin les seves emocions.

Per aquest motiu, la residència Sor Maria Rafaela de Campos, gestionada per enEquip, ha posat en marxa un nou taller setmanal que s’ha convertit en una via d’expressió i comunicació amb els seus i les seves residents.

Es tracta del taller ‘Conversar a través de l’art’, que dirigeix una de les residents, Nancy Matamoros, apassionada de l’art i mestra d’escola jubilada, sota el guiatge de l’educadora social, Xisca Veny, en el qual cada dimarts es treballa una obra d’art pictòrica i l’autor.

 

UN TALLER ENGRESCADOR BASAT EN LA PERCEPCIÓ DE L’ART

El seu triomf rau en la senzillesa i el dinamisme de l’activitat: primer s’ensenya només la pintura perquè totes les persones integrants del grup l’interpretin i, posteriorment, s’obre un torn de debat perquè cadascú posi en comú tot allò que observa o sent.

D’aquesta manera, els i les usuàries comenten els colors, les figures, les formes, la situació i la ubicació de l’obra. Posteriorment, es revela el nom de l’obra, es parla breument de la biografia de l’autor i de la seva intencionalitat en el moment de crear el llenç.

“Cadascuna d’aquestes obres té un llenguatge determinat”, assenyala la Nancy, que afegeix “de la mateixa forma que aprenem a través de la paraula, completem l’aprenentatge a través de les imatges”.

Es tracta d’una activitat de caràcter lúdic que permet treballar diferents aspectes i aporta nombrosos beneficis a les persones usuàries, com, per exemple, millorar la seva capacitat de comunicació:

“D’una banda, desenvolupen capacitats com la paciència i la concentració, però també es fomenta la reminiscència, l’orientació espai-temps, la reflexió, la socialització i la participació. D’altra banda, hem constatat que, a través d’aquesta activitat, es crea un espai molt íntim amb el grup, en el qual els usuaris i usuàries se senten còmodes per a reconèixer les seves emocions i per a expressar-les, convertint-se en un espai terapèutic”, detalla l’educadora social.

 

ACTIVITATS QUE IL·LUSIONEN I QUE SÓN UNA FONT D’APRENENTATGES

Així mateix, nombrosos residents destaquen la “il·lusió” i “motivació” que els genera poder participar en un taller en què aprenen coses noves i és una font de coneixement.

És el cas de la Pepa Martínez, usuària de la residència, qui afirma que li agrada molt aquesta activitat “ja que em permet descobrir pintors espanyols que no havia sentit anomenar mai o que no sabia que existien”.

I, de fet, aquesta és la voluntat de la seva impulsora: “Soc conscient que molta gent no ha tingut oportunitats com les que jo he viscut: no han pogut descobrir llibres ni tampoc obres d’art. És per això que amb aquest taller vull retornar tot el que la vida m’ha regalat a través de la cultura i l’ensenyament”, detalla la Nancy.

Amb tot, des d’enEquip, entitat especialitzada en l’atenció a la gent gran, es promouen diverses iniciatives que busquen fomentar l’envelliment actiu, la socialització, el benestar i la qualitat de vida de les persones usuàries, amb l’objectiu de preservar el seu estat físic, cognitiu i emocional.