Nines reborn, les noves eines terapeutiques de la Residència Sor Maria Rafaela per a gent gran

Nines reborn: hiperrealistes i amb aparença de nadons. Aquestes són les noves eines terapèutiques que la Residència Sor Maria Rafaela de Campos, a Mallorca, gestionada per enEquip ha posat en marxa amb persones amb malalties neurodegeneratives.
Se tracta d’una teràpia no farmacològica que activa ets instints innats per cuidar qualcú, així com promou la comunicació afectiva de les persones amb demència.
Segons explica Natalia Alós, treballadora social del centre residencial, la teràpia amb nines reborn aporta nombrosos beneficis perceptibles als i les usuàries amb qualque tipus de deteriorament cognitiu:
«Se tracta d’una activitat significativa que no només activa els instints per cuidar-les, sinó que també promou l’expressió d’emocions i sentiments, afavoreix els records de rols passats i la memòria autobiogràfica, i millora el seu benestar global, ja que permet treballar l’autoestima, l’aïllament o la soledat, redueix l’ansietat, així com alleuja alguns dels malestars derivats del deteriorament cognitiu».
Simplement el fet de sostenir les nines estimula la interacció social i les habilitats de comunicació de les persones usuàries, així com es connecta amb la seva pròpia història, recordant l’època en què cuidaven familiars, ja siguin germans, fills o nins.
«Una vegada les don la nina, el meu paper és acompanyar-los, deixar-los temps perquè puguin pensar, expressar-se, i si necessiten xerrar, xerram; si necessiten cuidar-la, la cuidam; i si necessiten descansar amb ella, descansam», indica.
L’ús de ses nines reborn resulta especialment efectiu en aquelles persones que presenten nerviosisme o voluntat constant d’anar-se’n des lloc en què se troben, ja que els aporta pau i serenitat, i una vegada calmades, els permet connectar amb altres activitats. La treballadora social de la residència Sor Maria Rafaela de Campos explica que «en aquests casos, la nina se converteix en una eina de rescat».
«També tenim el cas d’una persona usuària que utilitza una nina reborn tot lo dia. De fet, no és ni la del centre, sinó que la família li va comprar una pròpia per poder passar encara més temps amb ella.
«Aquesta nina fa que estigui conscient i present, gràcies a la tasca de cuidar-la, que per a ella té un gran valor i això la converteix en una activitat significativa que millora es seu benestar. Sense la nina, probablement mostraria una actitud més apàtica i mos costaria més que volgués participar en altres activitats», detalla Alós.
Aquesta és només una de les diverses iniciatives que s’impulsen des d’enEquip, una entitat especialitzada en l’atenció a les persones majors, amb l’objectiu de fomentar l’envelliment actiu, el benestar, la socialització i la qualitat de vida de les persones.
Article publicat abans a la revista Nosotros los Mayores.