Type to search

Coeducar amb la lectura: 10 contes per a fomentar la igualtat i la diversitat

24 d'abril de 2025

Els serveis educatius per a la primera infància d’enEquip hem aprofitat la diada de Sant Jordi, que coincideix amb el Dia Mundial del Llibre, per a reflexionar sobre el paper de la lectura a l’hora d’ensenyar els infants a respectar les diferències, a valorar la igualtat i a construir relacions saludables i inclusives.

Els llibres poden esdevenir una eina poderosa a l’hora d’ensenyar valors com el respecte i l’empatia als infants.

Això, sumat al fet que els primers anys de vida dels nens i nenes són crucials per al desenvolupament de la identitat i la comprensió del món, comporta que, tant en l’àmbit educatiu com en el familiar, esdevingui fonamental escollir contes que, d’una banda, fomentin la coeducació i la igualtat de gènere; i, d’altra banda, també ajudin a desfer estereotips que, sovint, es perpetuen des de la infància.

 

El valor fonamental de la coeducació

La coeducació és una metodologia pedagògica que promou la igualtat real d’oportunitats entre homes i dones, eliminant els estereotips de gènere i fomentant el respecte per la diversitat.

En l’etapa inicial de la vida, encara pren més rellevància que tant les famílies com els professionals de l’educació fomentin un entorn que trenqui amb els estereotips i l’assignació de rols en funció del sexe i el gènere, que superi les desigualtats, celebri la diversitat i erradiqui les discriminacions i violències per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

 

Impacte de la lectura en la construcció de la identitat

La lectura té un paper fonamental en el procés de construcció de la identitat personal i social. És per això que és important que els personatges, les accions i les situacions que es presenten al llarg de les narracions ajudin els infants a construir imaginaris que trenquin amb els rols de gènere tradicionals.

Així doncs, esdevé essencial escollir contes que presentin personatges diversos i que fomentin la igualtat.

En aquest sentit, a les escoles infantils que gestionem des d’enEquip apostem per aquest tipus de literatura inclusiva i, per això, proposem a les famílies una selecció de deu títols alternatius adreçats a la primera infància que proposen una visió diversa i inclusiva del món, i, alhora, s’alineen amb els objectius de la coeducació, promovent la igualtat entre homes i dones, i canviant els rols de gènere tradicionals.

 

  1. “Monstre Rosa” d’Olga de Dios: Monstre Rosa, diferent des del seu naixement, busca un lloc on encaixar i ser feliç.
  2. “Rosa Caramel” d’Adela Turin: Margarita, una elefanta que no es torna rosa, inspira altres elefantes a viure lliurement.
  3. “Em dic pigues” de Raquel Díaz Reguera: Pigues explora si hi ha coses de nens i coses de nenes, desmuntant alguns estereotips.
  4. “Daniela Pirata” de Susanna Isern: Una història que ens recorda que no hi ha coses de nenes i coses de nens. Tots i totes podem ser el que vulguem!
  5. “Dracs, princeses i roses”: Dracs bons, princeses esportistes i roses de tots colors canvien els estereotips tradicionals.
  6. “El drac i el cavaller suculent”: Una amistat inesperada entre un cavaller i un drac que descobreixen que no són enemics.
  7. “La fantàstica llegenda de la Jordina”: La Jordina, una noia valenta, salva el poble d’un extraterrestre en una versió moderna de Sant Jordi.
  8. “Sant Jordi a la cova del drac” (contes desexplicats): versió totalment capgirada de la llegenda, en la qual Sant Jordi és un poruc, la princesa resol el problema i el drac és un cuiner.
  9. “L’Artur i la Clementina” d’Adela Turin: Aquest conte pretén posar en valor el rol femení dins la societat i fer desaparèixer els estereotips sexistes i la discriminació, per tal d’aconseguir un canvi de mentalitat i construir un món millor.
  10. “La Caputxeta forçuda” Vivim del Cuentu, Albert Vitó (il·lustracions): Qui va dir que la Caputxeta no podia ser valenta, esportista, decidida i forçuda? I que el llop no es podia esgotar de seguida?

 

Aquests són només alguns exemples de com la literatura pot esdevenir un mirall de la societat i influir en la percepció del món que tindran els infants.

A través dels contes inclusius, i també de les paraules i les imatges que veuen els nens i nenes, podem reflectir els valors que els volem transmetre, i, alhora, contribuir a construir un futur més divers i inclusiu mitjançant la literatura.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *