Type to search

La teràpia d’orientació a la realitat. Una eina en favor del benestar de les persones grans.

26 de gener de 2022

Estar orientat, tant en el temps com en l’espai, és fonamental ja que ens ajuda a tenir autonomia i reconèixer els elements que ens envolten, i així poder planificar el nostre dia a dia.
Sovint, el deteriorament cognitiu en persones grans comporta una pèrdua de l’orientació, que apareix com un dels primers signes d’alerta. Aquesta desorientació espai-temporal pot ocasionar trastorns en la convivència i un augment de la dependència.
Als centres gestionats per enEquip, programem activitats per tal de reforçar l’orientació des de 3 nivells diferents, amb l’objectiu de fomentar el benestar i l’autonomia dels usuaris i usuàries.

L’orientació temporal, situar-se en el temps.

L’orientació en el temps és aquella que permet a les persones grans retenir informació i situar-la en un moment concret. Per poder treballar l’orientació temporal de les persones usuàries, fem servir un calendari de gran format que situem a la sala d’estar dels centres. Per exemple, al centre de dia de s’Alqueria Blanca, disposem d’un mural on es representa cada una de les estacions de l’any.

D’altra banda, celebrar les diferents festivitats i aniversaris que transcorren al llarg de l’any constitueix una forma molt útil d’ubicar-se en el temps. Tenir les dates assenyalades al calendari i preparar els esdeveniments conjuntament, afavoreix tant l’autonomia com el sentit d’orientació de la persona, alhora que es reforça la seva estimulació cognitiva.

La importància d’ubicar-se en l’espai.

L’orientació en l’espai permet a les persones reconèixer el seu entorn. En algunes ocasions, quan les persones grans arriben a un centre residencial, poden sentir-se desorientades, sense saber on són o en quin dia es troben. Dur a terme un procés d’acompanyament i adaptació durant els primers dies, és fonamental perquè les persones es sentin com a casa en el menor temps possible.
Realitzar activitats i tallers a diari, especialment de forma grupal –en comunitat-, i mantenir un mateix horari, permet que els usuaris i usuàries estiguin presents i conscients del moment i l’espai en el qual es troben.

Activitats per a l’orientació personal.

Quan parlem d’orientació personal, fem referència a tenir una representació pròpia: conèixer el nom, l’edat o reconèixer a familiars. Gràcies a aquest tipus d’orientació, les persones grans poden integrar tota la seva informació vital i situar-la en el present.
Des d’enEquip realitzem diverses activitats dirigides al coneixement de la pròpia identitat i el reconeixement dels altres. Sovint, la comunicació constant i alguns exercicis quotidians com la reiteració dels noms a l’hora de dirigir-nos als residents, recordar-los els noms de l’equip de professionals o la celebració d’aniversaris, ajuden a reforçar la connexió amb sí mateixes.