Type to search

El Servei d’Atenció Domiciliaria, més important que mai durant la pandèmia de covid 19

19 de maig de 2021

En el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) realitzem un conjunt d’activitats principalment a la llar de la persona i/o família, per tal de proporcionar una atenció personal i un suport social a aquelles persones i/o famílies amb dificultats de desenvolupament, d’integració social o de manca d’autonomia personal.
L’objectiu és donar un servei orientat a la persona usuària i garantir l’excel·lència en la prestació del mateix, mitjançant un procés de millora contínua.

Accions des de l´inici de la pandèmia

Per enEquip, la seguretat i la salut de persones usuàries i professionals sempre ha estat la nostra prioritat.
Des de l’inici de la pandèmia, fins i tot abans de l´estat d´alarma, es va formar a tot el personal i es va dotar a l’equip de professionals del material necessari per poder treballar amb les mesures de seguretat i protecció adients. Mascaretes, gel hidroalcohòlic i pantalles protectores formen ara part del dia a dia de les treballadores familiars.
Així ho explica na Jema, treballadora familiar del SAD de Llucmajor: “a més dels EPIS ens varen donar més uniformes per tal de poder fer-ne servir un de diferent amb cada persona usuària. També ens segueixen fent tests diagnòstics de la Covid, de forma periòdica.”
Na Beatriz, que treballa en el servei de cap de setmanes d´Alcudia, també està molt contenta i així ho expressa: “un diez en la suministración de EPIS por parte de la empresa, durante toda esta pandemia.”

La humanització de les cures

El equips de protecció individual són una barrera per la transmissió del virus però també provoquen barreres entre les persones. Durant aquest darrer any, ens hem adonat de la importància de les mirades, i de com sovint, els ulls poden dir molt més que les paraules.
“La falta de mobilitat de les persones usuàries és una de les seves majors dificultats, entre moltes altres. Les famílies també tenen problemàtiques importants sobretot arrel de la pandèmia, i ara més que mai hem d’estar amb elles i conèixer les seves preocupacions. Passam quasi una hora diària amb les usuàries i usuaris i el seu estat anímic és baix, segueixen preocupades.”
“El contacte humà és molt important i no poder recórrer a ell de la mateixa manera que abans, això es nota… És important dedicar un temps per agafar de sa mà a les persones usuàries, perquè ho necessiten i nosaltres també necessitem transmetre que estem sempre amb elles”, explica na Jema.
“El trabajo para mí es muy gratificante. Ver como una visita puede alegrar una mañana o un día, al contribuir a que salgan de sus rutinas, me llena de satisfacción. Volvería a ir a mi puesto de trabajo con pandemia o sin pandemia, como cada día, sin miedo y orgullosa de saber de nuestra importancia invisible, comenta na Beatriz.

Circuits de treball i coordinació, la nostra fórmula

A més de la formació i els recursos humans i materials, els professionals d‘enEquip també reben el suport del coordinador del servei tant per resoldre dubtes i incerteses, com per donar un recolzament professional i emocional.
Na Jema parla de la seva coordinació, “el nostre responsable, en Toni, sempre està disposat a ajudar-nos en el que sigui i sempre ha estat al nostre costat, per donar-os el suport i els recursos que necessitam.”
Na Beatriz també només té paraules bones per la coordinació del servei: “Cada vez que me ha surgido un problema o una duda ha sido resuelta en la mayor brevedad posible.”

La nostra exigència: qualitat del servei i benestar de les persones usuàries

Una de les nostres principals fixacions en la gestió dels serveis d’atenció a domicili és sotmetre de forma constant tots i cadascun dels aspectes del seu funcionament a un procés de millora contínua per garantir que l’excel·lència sempre caracteritzi la nostra prestació..
Aquesta excel·lència, està orientada vers la persona usuària, ja que pel seu benestar innovem permanentment, sempre tenint en compte les indicacions dels Serveis Socials de l’Ajuntament amb qui col·laborem estretament.
Som persones que treballem amb persones des d’una vessant professional, personalitzada i potenciadora de la independència i l’autonomia de la persona usuària, no només ajudant en les seves necessitats sinó potenciant les seves capacitats i els seus projectes.