Type to search

Seguretat en el treball i ergonomia en el sector sociosanitari.

8 d'abril de 2021

El darrer mes a la residència de Campos, l’equip de professionals que treballen a enEquip van participar en una formació de mobilitzacions de persones en entorn residencial. Varen abordar matèries tan importants com les “transferències” amb i sense ajudes mecàniques o la prevenció de trastorns musculoesquelètics.

A la formació va assistir tot l’equip d’auxiliars de geriatria i d´infermeria del centre i va ésser impartida pel responsable de Prevenció de Riscos Laborals d’enEquip, amb la col·laboració del fisioterapeuta de la residència de Campos. Es van emprar els equips i les instal·lacions de la residència, per tal d’adquirir una experiència pràctica molt propera a la realitat del seu dia a dia com a professionals.

Com no pot ser d’una altre forma, la Covid-19 és present en cada tasca que realitzem. Per aquest motiu, un dels objectius d’aquesta formació és ensenyar la comptabilitat dels nostres protocols de protecció envers la Covid-19 amb la prevenció de trastorns musculoesquelètics a la feina.

Què és l´ergonomia?

L’ergonomia és la disciplina científica i multidisciplinari que s’encarrega de l’estudi de les condicions d’adaptació d’un lloc de treball a les característiques físiques i psicològiques de la persona professional o usuària, amb l’objectiu de trobar un major rendiment en el treball a partir de la humanització dels mitjans per a produir-lo.

El risc ergonòmic en el sector sociosanitari està associat, sobretot, a l’aixecament o manipulació de persones, que per les seves dificultats de mobilitat, necessiten assistència a l’hora d’efectuar determinats moviments, com per exemple desplaçar-se de la cadira al llit.

També hi ha risc quan es realitza una tasca repetitiva que involucra a una persona usuària, això succeeix, per exemple, quan es practiquen higienes o es presta suport en els àpats. A més, les persones assistides poden realitzar un moviment brusc, el que exigeix que la treballadora o treballador executi una resposta ràpida amb una postura inadequada i fins i tot, a vegades, un sobreesforç, la qual cosa augmenta el risc de lesió.

La prevenció de riscos laborals cerca promoure les condicions òptimes de seguretat i salut del personal, a més d’oferir-li un reconeixement mèdic amb l’objectiu de detectar i prevenir la possible aparició d’una malaltia professional.

La importància de l’ergonomia.

Des d’enEquip implantem polítiques de prevenció relatives a l’ergonomia i seguretat laboral amb l’objectiu d’aconseguir unes condicions òptimes pels nostres professionals i evitar, així, accidents de treball i malalties professionals que puguin derivar d’una inadequada aplicació d’aquestes, tenint en consideració les condicions del lloc de treball com són la il·luminació, mobiliari, accés a instal·lacions, així com les característiques de cada persona.

Segons diversos estudis, a més de la disminució dels riscos derivats d’una incorrecta adaptació del lloc de treball, l’ergonomia incrementa la motivació dels equips, la qualitat del nivell de treball, la productivitat i l’eficiència, així com la consecució d’un bon clima laboral.

L’ergonomia és la disciplina de la prevenció de riscos laborals que més s’està expandint en els últims anys. Per nosaltres, conscienciar i formar la nostra plantilla, en ergonomia i en prevenció, és fonamental per garantir la seva seguretat i salut a la feina.